Seriyi takip ediyorsanız farkedersiniz; artık yavaş yavaş naazın içine girmeye başlıyoruz. Bu hafta ezandan bahsedeceğiz, sonra sıra abdeste gelecek inşallah. Ezan hep özeldi de bu yazıyı okuduktan sonra daha özel hale geldi benim için....
Namaz İklimine Girerken
Birçoğumuz namazın tekbir getirip 'Allahu Ekber' demekle başladığını zannetse de aslında gerçekte durum farklıdır. Namaz çok daha önce başlar. Bakın şu hadis-i şerifte Efendimiz ﷺ ne buyurmuş:
لا زال أحدكم في صلاة ما انتظر الصلاة
Kişi, namazı beklediği süre içerisinde de namazda sayılır.( Buhari, Müslim)
Erkekler için, bu hadis cemmat için camiye gidip orada bekleme süresini kapsıyor. Hanımlar içinse, camiye gitmemişlerse şayet, bu süreç abdest alıp, namaz için uygun kıyafetleri giymek için harcadığımız zamanı kapsıyor.
Gizli Bir Hazine
Namazın -çok da farkında olmadığımız- değerli parçalarından biri de ezandır.(hasret kaldığımız ezanlar...)
Ezanın anlamını hissetmenin lezzetini hiç tattınız mı bilmiyorum ama kim ki bu tadı yakalar, namazda da işte huşu dediğimiz noktaya da yaklaşmıştır.
(Ankaradayken Kocatepeye gidip tam ezan okunurken yurt dışındaki arkadaşım duysun diye telefonla onu aradığımı hatırlıyorum, kıymetliydi ezan... O zamanlar hicret dendi mi burnumun direği sızlardı)
Peki ezanla huşu arasında nasıl bir bağlantı olabilir?
Şeytan namazdan nefret eder öyle değil mi?
Resulullah ﷺ şöyle buyurmuştur:
"Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar. Kamet bittiğinde yine gelir ve kişi ile nefsi arasına sokulur ve ona: Filân şeyi hatırla, filân şeyi hatırla diyerek, namazdan önce aklında olmayan şeyleri hatırlatır da, neticede insan kaç rek'at namaz kıldığını bilemez olur."
Buhârî, Ezân 4, Amel fis'-salât 18, Sehv 6, Bed'ü'l-halk 11; Müslim, Salât 19, Mesâcid 83. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 31; Nesâî, Ezân 20
Bu hadisteki benzetme çok hoştur aslında. Şeytanın kaçışı ansızın büyük korkuya düşüp de dizlerinin bağı çözülen, kasları gevşeyip sinir sistemi alt üst olan insanın hali gibidir. Ona -af buyrun- yellenme isnad edilmiş olması bu korku halinin şiddetini anlatmak içindir. Ancak biraz araştırınca bazı alimlerin bunun gerçek anlamda da olabileceğini söylediğini gördüm. Mesela Tibi de şeytanın ezanı işitmemek için kendi sesiyle kendini meşgul ettiğini, onun bu tavrının çirkinliği sebebiyle, çıkardığı sesin çirkinliğinin yellenmeye benzetildiğini söylüyor. Önemli olanın şeytanın ezan sesinden ciddi rahatsız olduğunu anlamış olmak deyip mevzuyu daha fazla uzatmıyorum.
Daha ezan başlar başlamaz, şeytan bizim dikkatimizi dağıtmaya çalışıyor, çalışıyor ki namazın güzelliklerinden istifade edemeyelim. Peki o zaman ezanı bu kadar özel kılan ne, biraz onu düşünelim mi?
Ezan Bir Fırsattır
Resulullah ﷺ şöyle buyurmuştur:
"Müezzin, sesinin gittiği yer boyunca mağfiret olunur. Yaş ve kuru herşey onun lehinde şehadet eder, namaza katılan kimseye yirmibeş kat namaz yazılır ve iki namaz arasındaki (günahları) affedilir."
Kaynak: Ebu Davud, Salat 31, (515); Nesai, Ezan 14, (2, 13); İbnu Mace, Ezan 5, (724)
Şimdi diyeceksiniz ki, bu hadisin benimle ne alakası var ben müezzin değilim ki... Ama merak etmeyin aynı sevabın size de yazıldığını müjdeleyen başka bir hadis daha var:
Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Müezzinler (sevapça) bizden üstün oluyorlar. (Onlara yetişmemiz için ne tavsiye edersiniz?) diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Onların söylediklerini sen de tekrar et. Bitirip sona erince dilediğini iste, sana da (aynı sevap) verilecektir" cevabını verdi. (Ebu Davud)
Heyy gözünü sevdiğim rahmet dini:)))
Ezan 'Allahu Ekber' sedasıyla başladığında, bu bize o an her ne ile uğraşıyorsak, Allah'ın uğraştığımız şeyden büyük olduğunu hatırlatır... İzlemekte olduğumuz televizyon dizisi, okumakta olduğumuz bir yazı, o an ettiğimiz muhabbetler... Ve ezanı duyunca doğruluyor olmak da aslında 'La ilahe illallah' ın anlamında gizlidir. Tek olan Rabbimize inanmak... Eğer o an yapmakta olduğun şeyin daha önemli olduğunu iddia ediyorsan aslında bir yerde Allah'ın huzuruna çıkmanın daha az önemli olduğunu iddia ediyorsun.
Biliyorum ki hiçbirimiz bunu sözlerimizle bu şekilde ifade etmeyiz ama işte esas olan fiiliyatla da öyle ifade etmemek sanırım... Yine nefsime bir sille-i tedip olsun bu!
Güç ve Kudret Sadece Büyük Olan Allahın Yardımıyla Elde Edilir (La havel ve la kuvvete illa billah)
Hepimizin bildiği gibi ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar ederiz. Ancak müezzin 'Hayya ale-l salah' ve 'hayye ale-l felah' derken biz 'la havle ve la kuvvete illa billah' deriz...
Niye böyle olduğunu hiç düşündünüz mü?
Çünkü biliyoruz ki, Rabbimizin yardımı olmadan ne namaza kendimizi tam olarak vermemiz mümkündür, ne de namazı eksiksiz kılmamız...
Çağrı
Asla unutmayalım ki ezan bir çağrıdır; hatta en güzel çağrıdır çünkü bu çağrı size En Güze Olan'la buluşma vakti olduğunu hatırlatır.
En gerçek dostla, hiç bırakmayanla, en güçlü olup isteklerimizin hepsine cevap verebilecek olanla...
Sevdiğimiz biriyle buluşmaya giderken, buluşmadan önce tatlı bir heyecan hissederiz ya... İşte bu da böyle olmalı..
Olmalı ya.. Olmuyorsa sevgi dereceni kontrol etmelisin:(
Bu tatlı heyecan, o sevdiğimiz bize 'seni on dakika içinde bekliyorum' dediğinde başlar... İşte bu his buluşacağınız kişinin sizin için özel olduğu anlamını taşır, bunu gösterir.
Hz Ayşe'den rivayetle Resulullah ﷺ buyurmuştur:
"Kim Allah'a kavuşmak isterse, Allah da ona kavuşmak ister" (buhari)
İşte ezan size o anın Allah'a kavuşma anı olduğunu söyler. O zaman diyebiliriz ki, kim Allah'ı gerçekten seviyorsa, bu fırsatın üzerine hemen o an atlayacaktır, vakit neredeyse çıkmak üzereyken değil...
Bakın Hz Musa ne demiş:
وَمَآ أَعْجَلَكَ عَن قَوْمِكَ يَٰمُوسَىٰ قَالَ هُمْ أُولَآءِ عَلَىٰٓ أَثَرِى وَعَجِلْتُ إِلَيْكَ رَبِّ لِتَرْضَىٰ
“83 – Hem seni halkından çabucak ayrılıp gelmeye sevkeden “sebep ne ey Mûsâ?
Hz. Mûsâ, ümmetinden 70 kişi seçerek Tevratı almak üzere onlarla Tûr’a gidiyordu. Kendisi, Rabbine olan şevkinden ötürü ilerleyip o yetmiş nakibi geride bırakmıştı.
84 – “Onlar, dedi, beni izliyorlar. Benden daha çok razı olman için sana kavuşmakta acele davrandım ya Rabbî!”
(20,83-84)
Bakın Hz Musa, Allah'a kavuşmak için nasıl da acele etmiş? İşte bu gerçek aşk.....
Ezanın tadına varırsak inşallah namazın tadına da varacağız.
Rabbim namazlarımızı razı olacağı hale getirsin inşallah, amin...
Allah razı olsun yine çok bilgilendirici bir yazı olmuş.Ben de hep düşünmüşümdür ve ezan okunmayan bir yerde yaşamak benim için dayanılmaz birşey olurdu herhalde diye o yüzden Rabbim sizlere sılada sabır versin.
YanıtlaSilAmin, gerçekten zor oluyor.
SilÖzellikle çocuklar ezanı öğrenemiyor bile...