10 Nisan 2013 Çarşamba
Kuru Yaban Mersinli (cramberry ) Ekmek
Hani okula giderken sene başında defterler alınır, kaplanır ve ilk sayfalara çok özen gösterilir ya... Sonrası aynı özende gitmez malesef.(en azından benimki gitmezdi) Bu blog da öyle oldu benim için.. Hevesle birşeyler yazasım geliyor, geçici midir yoksa ben hep sevecek miyim bilmiyorum ama şu sıralar fırsat bulduğum an hemen yazı yazmaya çalışıyorum..."Fırsat bulma" ifadesini küçümsemeyin sakın, öncelikle tabi ki evde olmam lazım, sonra ufaklığın uyuyor olması, akşama yemeğin hazır olması, ortalığın en azından savaş alanı gibi olmaması lazım ki klavyeyi elime alabileyim.
Neyse, kızım uyuyorken hemen bugunku konumuza geçelim:
Bu postu okuduğunuzda şimdiye kadar yiyen herkesin bayıldığı enfes bir ekmek tarifi öğrenmiş olacaksınız.*
Bizim evde ekmekleri ekmek yapma makinası (EYM) pişiriyor. Bu aleti ilk duyduğumda çok şaşırmış, kuru malzemeleri koyup ekmek alabileceğinize pek inanasım gelmemişti. Aldıktan sonra yaklaşık bir yıl aynı ekmeği yedik, acemilik işte. Meğer ekmek dediğin de zengin bir dünyaymış... Şimdilerde ise değişik ekmek tarifi denemeyi hobi haline getirdim. Gece malzemeleri koyup sabah makinanın kapağını kaldırmak zevk haline geldi bende:) aslında galiba ben mutfağı sevecekmişim de bir yerlerde yanlışlık olmuş.Hayır yani, vaktim olsa hepsini mutfakta yeni birşeyler denemek için geçirirmişim gibi geliyor:)
İşte bu ekmek denemelerinden en hoşnut kaldığım, yiyen herkesin çok beğendiği (kızım da dahil) hatta buraya da istek üzerine tarifini koyduğum ekmeğimiz için;
Malzemeler:
-1,5 bardak (cup) ekmek unu ( beyaz un )
- 1 bardak tam buğday unu
- 2 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı tereyağı (tepeleme ve yumuşak olacak)
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1 bardak su
- 2 yemek kaşığı kuru yaban mersini ( kuru üzüm de olur)
Önce Bismillah çekiyoruz:)
Sonra haznenin karıştırıcısı yerinde mi diye kontrol ediyoruz.(gülmeyin, unutmuşluğum var kapağı açınca büyük hayal kırıklığı oluyor)
Hazneye suyu, pekmezi ve yumurtayı koyuyoruz. Üzerine (ilk bardağını suyun üzerine serpiştirerek) unu ilave ediyoruz. Tuzu, tereyağı ekliyoruz ve ortaya küçük bir havuz açıp içine mayayı koyuyoruz.
Cramberry leri isterseniz ek malzeme sinyalinden sonra ekleyin ama ben ileri programda çalıştırdığım için malzemelerin hepsini bir koyuyorum.
Küçük, tatlı ekmek programında, istediğimiz kabuk rengiyle (ben açık seçiyorum) ayarlamamızı da yaptıktan sonra programı başlatıyoruz.
Pişince kapağını açmadan 5 dk kadar bekliyoruz, çıkarttığımız ekmeği en az yarım saat bekletiyoruz ki keserken hamurlaşmasın....
Sonra da afiyetle yiyoruz. :)
(*) Tarif 40firinekmek sitesinden alınmıştır, kendilerine çok teşekkür ederiz:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Harika gozukuyor yaa..eline saglik canim...bunun icin once makinasini almam gerekiyor sanirim:)));) ama senin tariflerin icin alacagim su aletten:)
YanıtlaSilBazıları bir iki kere kullanıp kaldırıyor ama bizde öyle olmadı. Dışardan ekmek almıyoruz hiç...
YanıtlaSilBirileri ben yemek tarifi koymam mı demişti :) hiç olur mu bir bayanın blogu yemeksiz?? ama ben bu ekmek makinesine takarım biliyo musun alana kadar takarım çünkü biliyorsun ben de bu ara ekmek yapıyorum kızıma.
YanıtlaSilYok ben yemek sitesi acamam demistim:)
SilTarifsiz olmaaaaZ
Makina almani tavsiye ederim ama dedigm gibi her ekmegini makinada pisiren az kisi var:) arada da olsa olsun diyorsan al. Hamur mayalamak icin de pratik oluyor...
Bu ekmek zaten bebek ekmegi diye geciyor. Yumurta pekmez yaban mersini... Hepsi cok yararli
Ben de 3 senedir ekmek yapma makinem oldugu halde denedigim ekmek cesidi cok sinirli, ama sinirli olani bile yurtdisinda deva gibi dogrusu, hem ekonomik hem de insanin ici cok rahat ediyor. Ama evin gelini gibi, karistirmali her isi yaptiriyorum kendisine:) Recel yapiyorum bir de. Aslinda firin fonksiyonunu kullananlar cok memnun, harika guvec ve pilav yapiyormus, kekleri de cok guzel pisiriyormus (yarim saatlik kek icin kiyamiyorum ben 3 saat elektrik yakmaya:)
YanıtlaSilBu ekmek tarifine gelince, bugun deneme firsati buldum (sinavim var da, ogrenci adetini yerine getirip ders calismak yerine kendime abuk subuk bir suru is buldum:)) Trifi biraz degistirdim, malzeme kitligindan dolayi. Pekmezim yok, bal koydum. Yumurta koymadigim icin de su miktarini .25 s bardagi artirdim. Yaban mersini yerine 1 kasik kuru uzum koydum (yaban mersininden belki daha tatlidir balla serbet gibi olmasin diye 2 kasik koymadim) Yarin sabah insallah sonucu gorunce donutumu yazarim. Teskkurler!
Way be reçel, güveç, pilav duymamıştım hiç..
YanıtlaSilSonucu bekliyorum:)
Sonuc raporu: Dis kabugunu keske en ince olacak sekilde yapsaymisim, sert oldu baya. BIr de ortasi coktu, bir dahaki sefere daha az su ve maya ile deneyecegim. Ama tadi cok guzel, tesekkurler tarif icin. Biz daha az ekmek yiyelim diye kepek isini abartmistik, 3 kap kepek unu ile 1 kap beyaz un koyuyordum, tadi ilk basta hosumuza gitmedi ama insanoglu ona da alistik, yine ekmegi cok yemege basladik. Madem kepek un da ise yaramadi, bari daha degisik ekmek cesitleri deneyelim diyorum simdi:) O yuzden kepekli unlu baska tarifler de cok guzel olur....
YanıtlaSilNasip:) afiyet olsun
Sil