15 Eylül 2013 Pazar

Namaz Serisi; Besmele ve Fatiha Suresine Giriş (11)

Yazdiğım uzun bir yazıyı kaydedeyim derken silmiş olmanın siniriyle, aynı heyecanı hissetmeyi umarak tekrar başlıyorum yazıma...

Bu seriyi takip edenler bilir en son Subhanekeden bahsetmiş ve artık Besmele çekmeye gelmiştik..

Şimdi sıra namazdaki çok kıymetli yerlerden birine, O'nun isimlerini zikrettiğimiz kısıma geldi; Besmele.. (Kendisini zikretmemiz için söylememizi istediği cümlede isim olarak Rahman ve Rahim isimleni seçen Rabbime sonsuz hamdolsun...)
Besmele hissederek söylenirse insanı huzur ve sakinlik iklimine çeker- zaten kalbimiz O'nun ismini zikretmekten başka nasıl tatmin olacak ki? Başlı başına hazine olan bu cümleyi söylemek kişinin kalbine rahatlık ve huzur vereceği gibi onu birçok şeyden de koruyacaktır. (Bu konuyla ilgili şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim)

Hani anlatılır;

Mecnun derdinden deliye dönünce yakınları onu hacca götürürler. İlk günlerde yapılması gerekenleri yaptıkça gerçekten de iyiye gider Mecnun. Ama son gün Mina'da adamın biri akrabalarından birine 'Leyla!' 'Leyla!' Diye seslenince Mecnunun derde müptela olur yine... İsmi her duyduğunda adeta kalbi kanar Mecnun'un.. İşte sevenin sevdiğinin ismi anılınca girdiği ruh hali budur... Keşke biz de Besmeleye böyle bakabilsek...

Allah (cc). Şöyle buyurmuştur: 

 Ey îmân edenler! Bir (düşman) ordu(su) ile karşılaştığınız zaman, artık sebât edin ve Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz. (8:45)

Bazı alimler tefsirlerinde bu ayeti yorumlarken şöyle açıklamıştır. Kişi savaş anında bile, o anda bile sevdiğini hatırlamalı ve O'nun adını zikretmelidir. ( Rabbimiz son nefesimizde de dilimizden adını eksik etmesin...) 
Zaten başka kimimiz, dua edecek başka hangi sığınağımız var ki... Başka kim bize daha merhametli ki?

Yani, Bismillahirrahmanirrahim dediğimizde bu birazdan Rabbimizle aramızda başlayacak diyaloğa bir giriş niteliği taşır. Ve Fatiha'yı okumaya başladığınızda Allah size cevap veirir. Aslında sürekli okuduğumuz bu surenin anlamını bilmemek kelimenin tam anlamıyla ayıptır. Bu sure (bildiğimiz) Cenab-ı Hakk'ın bize cevap verdiği tek suredir.
Peki bu kıymetli surenin sırları nelerdir???

Fatiha Suresi

Elhamdu lillahi Rabbi-l alemin ( alemlerin RBbi olan Allah'a hamdolsun)

Hamd kelimesi hem övme hem teşekkür anlamı taşır. Ayrıca hamd hem sevmeye hem de tazim etmeye ( yüce görmeye ) işarettir. Fazlasıyla derin anlamları olan bu kelimeye inşallah bir dahaki yazımızda değineceğiz...

Resulullah(sav) bu kelimeyle alakalı şöyle buyurmuştur: 

الحمدلله تملأ الميزان

“Elhamdulillah mizanı doldurur ” (Muslim)

رب العالمي

Bu ayet de 'alemlerin Rabbi' anlamına gelir. Rabbimiz öyle bir Rabb'dir ki, herşeye Kadir, terbiye edici, herkesin ve herşeyin sahibidir. Burda alemler ifadesinden kasdedilen tüm yaradılmışlar, yani insanlar, hayvanlar, cinler, melekler.. Bunların hepsi alem olarak nitelendirilmiştir. (Ve Allah şu an ben bu satırları yazarken aklımdan geçenleri tam olarak bildiği gibi, dağın başındaki böcekten de, uzaydaki galaksilerden de haberdardır. Hani bir tabir vardır kara gecede kara taşın altındaki kara karıncanın ayak sesini duyan Rabbim... İşte O alemlerin Rabbidir ve aslında Alemlerin Rabbine hamdolsun derken, hissedilmesi gereken bu büyüklüktür.)
Melekler alemi, hayvanlar alemi, insanlar alemi... derken bu kasdedilmektedir ve bu şekilde küçük ve büyük herşeyi, hatta bakteri ve hücreler için bile kendi dünyalarından bahsetmiş oluruz.

Dünyanın akıl almaz karmaşıklığını göstermek için örnek olarak kanın bir damlasındaki akyuvarları gösterebiliriz. Bir damla kanda 7000 den 25000 e kadar akyuvar bulunur ve hepsini kontrol eden Bir'i vardır...

Geriye sadece 'alemlerin Rabbi olaran Allah'a hamdolsun demek kalıyor öyle değil mi?

Fatiha suresine bir dahaki yazımızda devam edeceğiz inşallah...

1 yorum:

Okuduğunuz yazının son kelimesine geldiğinizde aklınıza geleni bilmek beni gerçekten mutlu eder...
Ayrıca;
Yaptığınız Yorumun Cevabını Mail Adresinize Gelmesini İsterseniz Yorum İletisinin Sağ Altındaki " E-Posta yolu ile abone ol" tıklamanız yeterlidir.