Sayfalar

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Hat Sanatı, El Yazısından Karakter Okuma ve Bir Kitap Tanıtımı

10 yıl kadar önceydi..

Değer verdiğim bir ablam gelip bana yeni başladığı hat yazısı sanatından bahsetmiş, aldığı dersler sonrası yaptığı çalışmaları göstermişti. O zamana kadar sadece eserlere bakıp hayranlık hisseden ben etrafımda bu meseleyle alakalı çaba gösteren biri olduğunu görünce mevzuyla oldukça ilgilenmiştim. O yaptığı çalışmalardan ve ders veren hocasından bahsettikçe ilgim daha da artmıştı. 

O anlattıkça ben, bir harf yazmak için bile önce kalben sonra da fiilen ne kadar çabalamak gerektiğini, sabrın bu sanatta ne kadar önemli olduğunu anlamış ve içimden 'keşke ben de yazabilsem' diye heveslenmiştim. Hele hocasının ne kadar mübarek bir zât olduğundan, öğretirken de bu işe sadece gönül işi olarak baktığından ve hiç karşılık beklemediğinden bahsedince hevesim daha da artmış, en azından beni de birgün derse götürmesini rica etmiştim. 


Ben hiçbir zaman -hassasiyet isteyen mevzularda bile- yavaş bir insan olamadım malesef. Sabırla çalışıp itina göstemek hep istediğim ama hiç beceremediğim bir haslet oldu benim için. Belki de o yüzden, belki de o dönem İstanbul'dan ayrılmak üzere olduğum için derslere devam etmeyi hiç düşünmedim ama o hat ustasıyla tanışmak benim için gerçekten çok özeldi...


Ne demişler: "Kur'an-ı Kerim Mekke'de indi, Mısır'da okundu, İstanbul'da yazıldı"


Sözleştiğimiz üzere beni alıp Sultan Ahmet yakınlarındaki işhanlarından birine götürdü. Oda, duvarlarının sanat eserleriyle dolu olduğu mütevazi bir odaydı. Dekarosyan olarak birkaç tabure ve tablodan ibaret olan o odadaki maneviyatı hala hissediyorum. Hafızası çok da kuvvetli olmayan ben malesef tablolardan sadece ikisini hatırlıyorum: "Uhud dağındaki ağlayan taşlar" ve Kabe'nin etrafında tavaf eden insanları temsil eden "vav" harfi...


Arkadaşım, hocasının bir özelliğinin de el yazılarına bakarak insan karakterlerini okuyabilmesi olduğunu söylediğinden hemen oracıkta bir kağıda bir cümle karalamış ve benim de karakterimi okumasını rica etmiştim...


Niye böyledir bilmiyorum... Niye bu kadar severiz kendimizi başkalarından dinlemeyi... Kendimizi tanımak için mi yoksa 'ben' kokan fıtratımızın bunları dinlemesinden hoşlandığı için mi? Gerçekten bilmiyorum... Ama o gün duyduklarım oldukça ilgimi çekmişti. Ne söylediyse doğru ifade etmiş, karakterimi gerçekten özetleyebilmişti. Hatta yakın geçmişimde yaşadığım acı bir olaydan çok etkilenmiş olabileceğimi de söylemiş ve şaşkınlığımı o zaman doruk noktaya taşımıştı. Demek el yazısı bir insanı bu kadar ele veren bir ispiyoncuydu???


Kimbilir daha neler var insanın kendini ele veren, bize kendimizi okumamız için bahşedilen...??


İşte o gün başladı el yazısından karakter okumaya ilgim... Bir ara gerçekten ilgilenmiş, araştırmış ve yavaş yavaş anlamaya da başlamıştım ama sonra üniversite hayatımın yoğunluğu bu ilgimin katili oldu ve bir daha da ilgilenme fırsatı bulamadım. Şimdilerde de hiçbirşey hatırlamıyorum malesef...


Ve birazdan size bahsedeceğim kitabı da işte bu hikayenin sonucu olarak almıştım: 


El Yazısındaki Sır: insanların Karakterlerini El Yazısından Deşifre Edin


               


 

 


Melih Arat, Esra Nur Erbil, Nurtaç Yelden ve Figen Peltek isimli dört yazarın yazdığı bu kitap gerçekten ilgi çekici...


İçindeki bölümlerin bir kısmını şöyle sıralayabiliriz:


Marjlar

Satır Yönü

Satır Aralığı

Yazı Boyutu 

Hız

Açılar, Kemerler

Harf Bağları




 


Ayrıca kitapta Abdullah Gül'den Kraliçe 2.Elizabeth'e, Neşet Ertaş'dan Paris Hilton'a ünlülerin yazı analizleri var ki bu kısmı incelemek çok eğlenceli..


Hele suçluların ve seri katillerin el yazısı örneklerini görmek çok enterasan:))




 


En sonda da 'kendinizi test edin' bölümü var ve bu bölümde de örnek yazı tipleri verilmiş. Zaten her bölümün sonunda da test amacıyla konulan yazı örnekleri ve en sonunda da analiz edilmiş halleri bir diğer ifadeyle cevap anahtarı var...


Kitaptan örnek vermek adına kısa bir özellik anlatacak olursak, mesela;


Satır Yönü


Düz satır yönüne sahipseniz; (yani çizgisiz kağıda yazarken kelimeleriniz aşağı ya da yukarı gitmiyorsa hayata karşı dengeli bir tutum sergiliyorsunuz demektir. Gereksiz yere iyimser ya da kötümser değilsiniz anlamına gelir.


Satır yönünüz yukarı meyilliyse; yaşam enerjinizin  motivasyonunuzun yüksek, olumlu düşüncelere sahip olduğunuzu söyleyebiliriz.


Satır yönünüz aşağı yukarı meyilliyse; genel olarak pozitif bir ruh haline sahip olsanız da, daimi neşe ile bazı olayların üzerini örtüyor da olabilirsiniz.


Satır yönünüz aşağı meyilliyse; hayata olumsuz pencereden bakma eğilimbde olduğunuz söylenebilir. Çoğu kez kötümsersiniz ve kendinizi yorgun ve tükenmiş hissediyorsunuz. Bir projenin yahut içinde bulunduğunuz günün sonunda fiziksel enerjiniz ve motivasyonunuz düşüyor olmalı... Ayrıca depresif olma eğiliminde olduğunuz da söylenebilir.


Satır yönünüz dış bükey meyilliyse (u formu); bir projeye kötümser başlasanız bile zamanla endişelerinizin dağıldığını ve iyimserleştiğinizi söyleyebiliriz.


Satır yönünüz iç bükey meyilliyse (n formu); bu da tam tersi iyimser başlayıp kötümser bitirdiğiniz, kolay motivasyon kaybına uğradığınız anlamına gelir.


Satır yönünüz dalgalıysa; ruh haliniz sık değişiyor demektir. 


.....


Ben sadece bir bölümün özetini yapmaya çalıştım. Belki size ara ara ( mesela her seferinde bir özellik) diğer kaynaklarımdan da yararlanarak bu konuyla alakalı yazılar yazarım. Böylece siz de hem kendinizi analiz eder hem de etrafınızdakilerin el yazısını analiz ederek insanların dikkatini çekebilir ve onları mutlu edebilirsiniz.( inanın herkes buna bayılıyor:)) 



9 yorum:

  1. Çok ilginç zevkli bir konuymuş okumayı dilerdim.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Kubracim yazini okurken hat hocasinin veya bulundugu o mutevazi ama maneviuat ortaminin bir gorseline rastlamayi nasil istedim bilemezsin,.tavsiye ettigin kitapsa daha evvel tvsiyen olan ''Tesellilar Kitabi'nda oldugu gibi hemen sahip olmak istedim ki o kitabi aldirmis olmaama ragmen bana ulasan kitap teselliler kelimesini tasiyan baska bir kitapti arkadasim..dilegim o ki Allah nasip ederse ilk firsatta almak,sevgiler gonderiyorum ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görseli olmasını ben de o kadar çok isterdim ki ama malesef tam adresini bile hatırlamıyorum:( daha sonra tekrar gideceğimi zannettiğimden belki de çok dikkat etmemiştim giderken ama nasip olmadı.
      Teselliler kitabına üzüldüm ama belki ihtiyacın olan odur nasip:)

      Sil
  3. Krin desen Jack sayfasini istiyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Canım düşüncelerine her zamanki gibi katılıyorum. Gerçekten de bu el yazısı insanı ele veriyor ve çok eğlenceli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ama ben çıkaramadım hangi gülşah olduğunuzu.. Profilded e bilgi göremedim. Uzun zamandır izini kaybettiğim bir arkadaşım var da Gülşah diye o musunuz emin olamadım...

      Sil
  5. Çok beğendim canım.Kitabı hemen alıp okumak istiyorum.Emeğine sağlık...

    YanıtlaSil

Okuduğunuz yazının son kelimesine geldiğinizde aklınıza geleni bilmek beni gerçekten mutlu eder...
Ayrıca;
Yaptığınız Yorumun Cevabını Mail Adresinize Gelmesini İsterseniz Yorum İletisinin Sağ Altındaki " E-Posta yolu ile abone ol" tıklamanız yeterlidir.