Sayfalar

4 Nisan 2013 Perşembe

Süt Tozu ile Yoğurt Yapmak

Eğer birgün bir yerlerde tarif vereceksem vereceğim ilk tarif yoğurt olmalı. Çünkü ben küçüklüğümden beri tam bir yoğurt canavarıyım.

Eğitim hayatım boyunca kaldığım yurtların yemek menüsünde en çok yoğurdun yokluğunu hissettim. Yoğurt çıkarsa o gün öyle mutlu olurdum ki.. Yani illa ki şöyle yemeğin üstüne biraz gezdireceğim. İlla ki bir kaşık pilav aldıysam hemen arkasından yoğurt da alacağım.

Kızımsa tam tersi malesef... Ağzına uzattığım kaşıkta 1 milimetrekare bile yoğurt varsa onu çıkarıyor. Bense anlam veremiyorum, çırpınıyorum kuru kuru olur mu diye ama yok, sevdiremedim henüz. Meyveli de, şekerli de olsa sevmiyor.

Bir de yoğurdu illa ki cacık formatına sokmak isteyenler oluyor:) Bazı yemeklerle tamam da ama gereksiz yere cânım yoğurdu yemeğin üzerine dökemeyecek hale getirmeye ne gerek var değil mi?:)

Yoğurdun bir de milli olarak şöyle bir önemi var; işin uzmanı değilim bilemem ama sanırım 7. sınıftaydım hoca derste "bu kelime de İngilizceden geçmiş" deyip deyip dilimizin ne kadar misafirperver! bir dil olduğundan bahsediyordu. Birgün dayanamayıp atıldım; "ne yani hiç mi bizim dilimizden başka dillere geçen kelime yok?" Hoca dedi ki " var: yoğurt kelimesi Türkçedir ve diğer dillere bizim dilimizden geçmiştir". O günden sonra hoca ne zaman bu kelime de bize şurdan geçmiş dese arkadaşlarla yoğurt kelimesini hatırlar ve gülümserdik.

Yani iyi ki "yoğurt" var...

Amerika' da malesef bizim yoğurtlarımız gibi yoğurtlar yok. Varsa da çok az... Bizim yoğurdu sade tüketmemizi de garipsiyorlar. Onlarınki genelde meyveli oluyor sanırım..

Daha fazla uzatmadan benim yoğurduma geçeyim:

Şöyle ki; kalıp gibi olması çok hoşuma gittiğinden Müberracğımın :) tavsiyesiyle ben yoğurdun mayasına biraz süttozu ekliyorum. Süttozu olmadan da olur tabi. Aslında yoğurt tarifinin birçok sitede olduğunu bilmeme rağmen yine de tarif yayınlama isteğimin temelinde de bu süttozu farklılığı var. Tabi bir de anlattığım yoğurtla olan manevi bağım:)

Gelelim tarifimize:

Malzemelerimiz:

2 lt süt ( ben pastorize kullanıyorum mecburen)
2 yemek kaşığı maya
2 yemek kaşığı süttozu

1.Sütü kaynattıktan sonra bekleyip parmağımızı yakmadığı o ılıkla sıcak arasındaki özel sıcaklığa gelmesini bekliyoruz.

2.Süttozunu mayanın içine atıp özdeşleştiriyoruz.

3.Sütten kaşık kaşık alıp ( her seferinde karıştırarak) mayayı ılıtıyoruz.

4.Mayayı sütümüze yavaşça karıştırıyoruz.

5.Yoğurdumuza çok soğuk havada dışarıya çıkacak muamelesi yapıp iyice sarmalıyoruz.

Ben 6 saat kadar sonra açıyorum olmuş oluyor.


Notlar:

- Tencereye sütü dökmeden önce dibini yıkarsanız dibine yapışmıyor. Ya da daha az yapışıyor diyelim:)

-Sütü kaynatmazsanız böööyle sakız gibi uzayan korkunç bir yoğurt oluyor.

- Kaynamış sütün ılıması 45 dk yı geçebiliyor. Benim gibi on kere parmağınızı içine sokmanıza gerek yok:)

-Geç açarsanız ekşiyor, ekşirse de korkmayın ekşi mayadan tekrar yaptım normale döndü.

-Ben önce sofra bezine oturtup öyle sarmalıyorum, üstüne başka şeyler de örtüyorum. Öyle ki, açtığımda kap bile hala sıcak oluyor.

-Yoğurdunuzun daha az sulanmasını isterseniz üzerinde biriken suyu kağıt havlu ile alabilirsiniz ama ben karışmam en besleyici kısmı orasıymış. Sulanmaması için kaşığı dibine daldırmadan alırsanız da işe yarar. Anneciğimin kulakları çınlasın, az mı kızardı kaşığı daldırdım diye...


Bu kadarcık....

Afiyet olsun:)






12 yorum:

  1. Sorularim var:)
    1. Kac dakika kaynamasi lazim sutun?
    2. Mayalamaya hazir oldugunu, yeterince ilidigini nasil anliyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Ben 3 - 4 dk kaynatıyorum
      2. Serçe parmağını çok yakmayacak sıcaklığa gelene kadar bekliyorsun

      Sil
    2. Benim anlayamadigim bu zaten, serce parmagini cok yakmayacak sicaklik nedir:) neyse, derce vermeden daha iyi bir anlatma yolu olmaz herhalde, yormayayim bosuna, tesekkurler

      Sil
    3. 50/110 derece canım. Derecesini ölçme şansın varsa ne ala:)

      Sil
  2. POgaca tarifi de alabilir miyiz, pamuk gibi yumusacik olanlardan....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ama vakit bulup otursam yayınlamak istediğim o kadar post var ki, artık ne zaman sıra gelir bilmem;)

      Sil
  3. Muhakkak deneyecegim..sut tozu ile evde yapilmis yogurt yememistim..

    YanıtlaSil
  4. Dene bak güzel oluyor, yani tadı çok değişik değil de kıvamı güzel oluyor

    YanıtlaSil
  5. Trolluk gibi olmasin da, sut tozu zararli diyollaa:) Yogurdun kivamini tutturamamis olmam, uzanamadigim yogurda goruk dedigim anlamina gelmez:))

    YanıtlaSil
  6. ben aoç yoğurt yaoma seti ile yapıyorum .çok lezzetli ve de sağlıklı oluyor öneririm.

    http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/

    YanıtlaSil
  7. Maya dediğin yoğurt sanırım 2 kaşık ben de filipinde yaşıyorum burda yoğurt yok kendim yapım diyorum evde yoğurt yemeyeli çok oldu özledim

    YanıtlaSil
  8. süt tozu ile yogurt nasıl oluyor bana yardım edebilirmisiniz acaba tşkler

    YanıtlaSil

Okuduğunuz yazının son kelimesine geldiğinizde aklınıza geleni bilmek beni gerçekten mutlu eder...
Ayrıca;
Yaptığınız Yorumun Cevabını Mail Adresinize Gelmesini İsterseniz Yorum İletisinin Sağ Altındaki " E-Posta yolu ile abone ol" tıklamanız yeterlidir.