Sayfalar

22 Nisan 2013 Pazartesi

En Güzel Ekmek: Çiçek Ekmek

Şöyle yan binanın altında şirin bir fırın olsaydı...
Her sabah taze ekmek kokusu burnuma burnuma gelseydi...
Ben hergün gidip "abi en tazesinden bana bir çiçek ekmek" deseydim...
Eve gelene kadar ucundan azıcık yeseydim...
Eve gelince de ekmeğin ortadaki parçasına göz dikseydim...

Oturup evde bu ekmeği yapar mıydım???

Hayır yapmazdım biliyorum.

İşte yurt dışında ollmanın faydalarından biri daha; memlekete ait özlediğin tatları bulamıyorsan oturuyor ve kendin yapıyorsun. Aman Allah'ım ya internet tarif paylaşılan bir platform olmasaydı??? O zaman vay benim ve ev ahalisinin haline denebilirdi sanırım. 

Evet ben Türkiye'de olsam oturup çiçek ekmek yapmazdım ama yapmalıydım.. Hangisi içine ne kattığını bildiğin temiz mutfağında yaptığın ekmeklerin yerini tutar ki...

Siz bana benzemeyin, Türkiye'de yaşıyorsanız da yapın derim yok yurt dışındaysanız zaten hiç düşünmeyin hemen yapın...

Biz yaptık bayıla bayıla yedik hamdolsun:) 



Tamam ben hamuru ekmek yapma makinasında yoğurttum ama elde de yoğurabilirsiniz.

Bu güzel ekmek için;






Yapılışı:

-Hazneye ilk olarak suyu, sütü , balı ve tereyağını koyun. Unu bir kaşıkla serperek koyduktan sonra tuzu ekleyin ve unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

-Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.(kıvam kulak memesinden yumuşak olacak)

- Programın bitiminde hamuru alıp 1 tanesi biraz daha büyük diğer 8 tanesi eşit, toplam 9 parçaya ayırın. Her bir parçayı iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. İyice yağlanmış 20 cm çapındaki yuvarlak bir kek kalıbına büyük parça ortada diğerleri kenarlarda olmak suretiyle (çiçek şeklinde) hafifçe birbirlerine değer şekilde yerleştirin.

-45 dakika daha tepside mayalandırın.

- Mayalanan ekmeğin üzerine iyice çırpılmış yumurtayı yumuşak hareketlerle sürüp çörekotu serpin.

- Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Hamuru da elde yoğurmak isterseniz 40fırın ekmek sitesinden yapılışını öğrenebilirsiniz...

Lezzetin sesini duyuyor musunuz??? 

Mmmmmmm:))))

11 yorum:

  1. Muhtesem gorunuyor kesinlikle seninle ayni fikirdeyim evde pisen bir yiyecekten daha temizi olur mu?..
    Mayam olsa yapardim :( mecbur firina gitmeliyim,orada da cicek ekmek genelde vardir :)
    Tamam tamam..elbet denenmeli ve yapilmali cocuklar bu tur ekmegi pek sever..
    Hayirli sabahlarin olsun canim...sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılmalı tabi ya.. Ama dediğim gibi fırında barken daha bir zor gelir imsana böyle tarifler. Size de hayırlı günler demeliyim sanırım:)

      Sil
  2. Cirpilmis yumurta derken, akini da mi suruyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte aynen bu şekilde yazıyordu ben de hepsini sürdüm arada fark olur mu bilmiyorun denersem yazarım:)

      Sil
  3. Cirpilmis yumurta derken, akini da mi suruyoruz?

    YanıtlaSil
  4. Yanında labne peynir ve çeri domatesle iyi gider değil mi

    YanıtlaSil
  5. cok lezzeti gorunuyor bize yokmu?:(

    YanıtlaSil
  6. Hep dediğim gibi ablacım gel sana da yapayım:) ama sen bunun alasını yaparsın

    YanıtlaSil
  7. labne, ceri, coming soooonnn in May:)

    YanıtlaSil
  8. Yaptım süper oldu, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil

Okuduğunuz yazının son kelimesine geldiğinizde aklınıza geleni bilmek beni gerçekten mutlu eder...
Ayrıca;
Yaptığınız Yorumun Cevabını Mail Adresinize Gelmesini İsterseniz Yorum İletisinin Sağ Altındaki " E-Posta yolu ile abone ol" tıklamanız yeterlidir.